Een kijk op diversiteit!

‘Wijk van de maand’

‘Wijk van de Maand’ is het nieuwe concept van ontmoetingen tussen de burgemeester en schepenen en de bewoners van de 25 Gentse wijken. Het gaat daarbij niet meer om een enkele debatavond, zoals bij de wijkdebatten en debatcafés uit het verleden, maar om een maand vol interactieve ontmoetingen rond diverse thema’s, op maat van de wijk. Op die manier wil het stadsbestuur een nog beter beeld krijgen van hoe de bewoners hun wijk vandaag ervaren en hoe ze die samen nog beter kunnen maken. Bijzonder aan ‘Wijk van de Maand’ is dat lokale verenigingen, bewonersgroepen en professionele werkers mee instaan voor de organisatie en uitwerking van de ontmoetingen en activiteiten. Dat alles met het oog op een maximale betrokkenheid.
Bewoners en stadsbestuur kunnen elkaar ontmoeten en bewoners kunnen hun bezorgdheden en voorstellen voor de wijk meegeven. Dat gaat gepaard met heel wat boeiende activiteiten.
Op woensdag 20 mei 2015 kreeg Kwasa Kwasa samen met andere organisaties uit de buurt Muide Meulestede de kans, om over de middag een gesprek aan te gaan met mevrouw Tine Heyse, schepen van Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid en heel kort ook even met schepen Tom Balthazar, schepen van Stadsontwikkeling, Wonen en Openbaar Groen.
Op uitnodiging van het kabinet van schepen Heyse werden we ontvangen in het Postje, een ander buurtinitiatief. Sinds eind mei 2002 kun je in het wijkrestaurant van’t Oud Postje een lekkere, gezonde en betaalbare maaltijd nuttigen.
Kwasa Kwasa nam deel aan dit gesprek met twee beheerraadsleden, iemand uit de algemene vergadering , een vrijwilliger en een stagiair.
Eerst kregen we de kans om met schepen Balthazar een kort gesprek te houden over de huisvestingsproblemen die Kwasa Kwasa momenteel en dit sinds het ontstaan van de vzw ervaart. De schepen was bereid om het probleem aan te kaarten bij Woon-in-Gent, de huisvestingsmaatschappij die Kwasa Kwasa een woning ter beschikking stelt.
We kregen een lekkere "Vlaamse" maaltijd aangeboden en tijdens deze lunch ging het gesprek met schepen Heyse en haar kabinetsmedewerkster van start.
We stelden eerst Kwasa Kwasa voor en vooral de buurtgebonden initiatieven werden in detail besproken.
Verder kon Kwasa Kwasa ook een aantal punten aanhalen, die ons nauw aan het hart liggen, zoals structurele ondersteuning van kleine vzw's, subsidiëringssystemen, noodhulp door de Stad Gent etc.
Het werd een boeiend en vlot gesprek en de schepen vertoonde veel interesse. Een aantal zaken zullen door haar met de Noord-Zuid medewerkers besproken worden en andere dingen worden meegenomen naar het schepencollege.
Op zo'n moment worden uiteraard geen beloften gemaakt, maar een luisterend oor en interesse in je organisatie, zijn ook heel belangrijk.
Het was voor Kwasa Kwasa zowel als voor de schepen een eerste aangename kennismaking en voor ons een deuropener naar meer communicatie en dialoog met de stedelijke overheid.